Yeni bir klima aldıktan sonra, 2.el bir klima aldıktan sonra veya mevcut klimanın yer değişikliğine ihtiyacı olduğunda genelde montaj işlemi gerekmektedir. Basit gibi görünüp aslında çok önemli uygulamalardır montajlar. Herkes yapamaz ve yapmamalıdır da… Bu gibi uygulamalar için her daim uzman yardımı almak şarttır.
Kullanılacak Malzemeler
-
Bakır Borular
İç ve dış ünite arasındaki gaz akışı bakır borular ile sağlanmaktadır. Klimanın BTU değerine göre, soğutucu gaz çeşidine göre bakır boru çapı ve boru kalınlığı değişebilmektedir. Genelde bakır borular 50 ve 30 m halinde satılmaktadır. Ekstra istenirse eğer 3-5 m lik düz bakır borular da bulunmaktadır.
-
Bakır Boru İzolasyonu
Bakır boruların özellikle de nem ve sıcaklık gibi dış etkenlerden korunması için izolasyon gerekmektedir. Bakır boru izolasyondan geçirilerek kullanılmaktadır. Bakır boru izolasyonları genelde 50 m lik rulolar halinde kullanılmaktadır.
-
Ara Bağlantı Kabloları
Klimaların iç ve dış üniteleri arasındaki elektriksel bağlantı ara bağlantı kabloları ile sağlanmaktadır. Bu kablolar hem çok tellidir hem de kolay bükülebilir. Genelde sarı-yeşil, mavi, kahverengi ve siyah renkte olur. Sarı-yeşil olan topraklama kablosudur.
-
Drenaj Hortumu
Soğutma sisteminde oluşan suyun dışarıya alınmasını sağlar. Değişik uzunluklarda olabilir. Genelde rulolar halindedir. Drenaj hortumlarının açılır olması gerekir. Aksi taktirde kırılabilir veya zedelenebilir.
-
Enerji Kablosu
Klimaya enerji gelmesini sağlayan kablodur. Klima BTU değerine, kompresör gücüne bağlı olarak değişik kesinlerde olur.
-
Montaj Kiti
Montaj için gerekli olan malzemelerin bir araya gelmesini sağlayan settir. Montajın daha pratik olması açısından tercih edilir. Montaj setleri bazı klimalarda kutusundan çıkabilir, bazı klimalarda ise ayrıca kullanılabilir.
-
Konsol
Klima dış ünitesinin tabana ya da duvara monte edilirken kullanılan metal gereçtir. Konsollar farklı büyüklükte ve yapıda olabilir. Klimanın dış ünitesinin büyüklüğüne göre uygun boyutta ve şekilde konsol seçilmeli ve kullanılmalıdır.
-
Terminal ve Makaronlar
Klimaya enerji girişi ile klima içinde enerji dağıtımı terminaller sayesinde olmaktadır. Klimanın özelliğine bağlı olarak farklı büyüklüklerde terminaller kullanılabilir.
Klima Montajı Nasıl Yapılır?
Klimalar genelde 2 üniteden oluştuğu için iç ve dış ünite montajı farklı şekilde yapılmaktadır.
Klima İç Ünite Montajı
İç ünitenin monte edileceği duvarı belirleyin.
Duvara iç ünitenin yerleştirilebileceği montaj deliklerini konumlandırın, işaret koyun.
Klima içindeki havanın neminden dolayı meydana gelecek suyun dışarı gönderilmesini sağlamak için montaj plaketinin 3° eğimde olarak yerleştirilmesi gerekir. Bu unutulmamalıdır.
Montaj plaketini uygun büyüklükte olan vida ive dübel ile duvara sabitleyin.
-
İşlem süresince plaketin duvara tam temas etmesini sağlayın. Plaket eğer duvara temas etmez ya da eğrilik olursa klima çalışırken titreşim ve su akıtması sorunu oluşturabilir.
-
İç ünite ile dış ünite arasındaki bağlantıları yapmak adına bakır boru, elektrik kablosunun ve drenaj hortumunun geçebileceği bir delik açın
Açtığınız bu delikten drenaj hortumunu, bakır boruyu ve elektrik kablosunu geçirin.
Boru bağlantısını gerçekleştirmek için iç ünitenin sağ-sol ya da altından kes çıkart özellikli delik açın.
Bağlantı borusunun eğilmesi, borunun zarar görmemesi açısından en uygun aleti kullanın.
Drenaj hortumunu aşağıya eğimli olacak şekilde ayarlayın. Bu durum suyun daha kolay ve rahat akmasını sağlar.
-
Drenaj hortumu iç üniteden çıktıktan sonra yükseltilmemesi gerekir. Hortumun ucu su içine ya da drenaj kanalına da bırakılmamalıdır. Hortum üzerinde sifon denilen kıvrımların da oluşmaması gerekir.
Bu uygulamanın uygun olup olmadığını doğrulamak için klima soğuk çalıştırmadayken drenaj tavasına su dökülmelidir.
Bakır boru, drenaj hortumu ve elektriksel bağlantı malzemeleri izole edilmeli ve sabitlenmelidir.
-
Bakır boru, boru kesme aleti ile uygun şekilde kesilmelidir. Boru eklenmesinde sıkı bağlantı uygulaması için bakır boru ucuna havşa aleti ile havşa açılmalıdır.
Rekor kullanılarak bağlantı uygulaması yapılmalıdır.
Ekleme yerine gres yağı sürülür ve aşağıdaki resimde olduğu gibi somon (rekor) ile birleştirilir
-
Bakır boru eklenmesi yapılır.
-
Son olarak iç ünite montaj plaketi üzerine takılır, düzgün olup olmadığı kontrol edilir. Düzgün olduğundan emin olunduktan sonra işlem sonlandırılır.